Wat is CVRM?

CVRM staat voor Cardiovasculair Risicomanagement, beter bekend onder de naam preventie van hart- en vaatziekten. Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste oorzaak van sterfte in Nederland en in de westerse wereld. De meest bekende hart- en vaatziekten zijn een hartinfarct, een herseninfarct en etalage benen. CVRM is het opsporen en behandelen van risicofactoren voor het krijgen van hart- en vaatziekten. U moet hierbij niet alleen denken aan het behandelen van hoge bloeddruk of een verhoogd cholesterol  maar ook aan het geven van adviezen over gezonde voeding, stoppen met roken en voldoende bewegen. Hiermee kan het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk verminderd worden.

Bent u bekend met hart- en vaatziekten of is bij u een verhoogde bloeddruk of cholesterol vastgesteld?

Zorggroep Katwijk heeft onderling afspraken gemaakt over de begeleiding van mensen met hart- en vaatziekten en de behandeling van hoge bloeddruk en/of hoog cholesterol door uw eigen huisarts en praktijkondersteuner. De afspraken vormen samen het zorgprogramma CVRM en worden in onderstaande folder beschreven.

Meer weten?

Wilt u meer weten over hart- en vaatziekten, verhoogde bloeddruk of te hoog cholesterol?
Kijk dan op www.hartstichting.nlwww.hartwijzer.nl en www.harteraad.nl
Voor meer advies en informatie kunt u terecht bij uw eigen huisarts en op https://www.thuisarts.nl/

Leefstijl verbeteren met GLI?

Bent u echt te zwaar geworden, dan zou u daar last van kunnen krijgen, omdat u niet meer lekker in uw vel zit. Maar ook omdat u extra risico’s loopt op gezondheidsproblemen zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Wilt u iets doen aan uw gewicht en gewoontes maar vindt u het moeilijk?. Een leefstijlcoach kan helpen met de cursus COOL.

COOL staat voor Coaching op Leefstijl en is een  gecombineerde leefstijl interventie (GLI) die gericht is op verbeteren van de algehele leefstijl van mensen met als doel blijvend gewicht te verliezen. Deelnemers blijken na deelname van 2 jaar aan het COOL-programma meer te bewegen, minder te zitten en gezonder te gaan eten. Ook is de motivatie om gezonder te leven toegenomen en de kwaliteit van leven verhoogd.

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor dit programma, wat de inhoud is en waar het is, neem dan contact op met uw huisarts of praktijkondersteuner. Deelname is gratis, GLI is opgenomen in de basisverzekering.