Zorgprogramma COPD

COPD is een ernstige longziekte waarbij ademen steeds moeilijker wordt.

Het is een verzamelnaam voor de longziekten chronische bronchitis en longemfyseem. COPD
is ongeneeslijk, maar als u er op tijd bij bent kunt u veel doen om de klachten te verminderen. COPD begint vaak met een onschuldig hoestje, maar de longen gaan steeds verder achteruit. Mensen met COPD krijgen het steeds vaker benauwd. Daardoor kunnen normale dingen lastig zijn. Zoals traplopen, boodschappen doen of aankleden. U kunt afhankelijk worden van extra zuurstof en een scootmobiel.

De belangrijkste oorzaak van COPD is roken. Maar ook mensen die zelf nooit gerookt hebben kunnen COPD krijgen, bijvoorbeeld door meeroken, luchtvervuiling (waaronder fijn stof), schadelijke stoffen op het werk of een erfelijke ziekte.

Is bij u de diagnose COPD vastgesteld?

Zorggroep Katwijk heeft onderling afspraken gemaakt over de behandeling van COPD en de begeleiding daarvan door uw eigen huisarts, praktijkondersteuner. Deze afspraken vormen samen het Zorgprogramma COPD en worden in deze folder beschreven.

Meer weten?

Wilt u meer weten over COPD? Kijk dan op www.longfonds.nl
Wilt u meer weten over stoppen met roken? Kijk dan op www.ikstopnu.nl
Voor meer advies en informatie kunt u terecht bij uw eigen huisarts en op https://www.thuisarts.nl

COPD aangepaste bewegingsoefeningen

COPD aangepaste bewegingsoefeningen (instructie films). Elke dag bewegen maakt uw leven aangenamer!. Veel mensen met een chronische longziekte zijn of worden beperkter in hun bewegingen. Therapie en bewegingsoefeningen zullen de conditie van het lichaam verbeteren en de spieren sterker maken. Ondanks uw chronische longziekte wilt u niet de gehele dag geconfronteerd worden met uw aandoening. U wilt blijven genieten van de dagelijkse dingen in het leven? Onderstaande filmpjes helpen u daarbij! Indien u uw leven aanpast en werkt aan uw conditie zult u makkelijker de dagelijkse dingen kunnen doen. Behalve tientallen speciale bewegingsoefeningen die worden voorgedaan door deskundige therapeuten legt een longarts uit wat COPD is en wat de gevolgen van deze longziekte zijn. Ook hoort u tips voor u en uw naasten om makkelijker het dagelijks leven te leven.

Introductie en belangrijke informatie over COPD:

1. Introductie, belangrijke informatie over COPD
2. Ademhaling
3. Ochtend-oefeningen
4. Warming-up
5. Bewegingsoefeningen
6. Conditie-oefeningen
7. Kracht-oefeningen
8. Tips

Bron van de filmpjes: VanderColk BV