
Nieuwsberichten
Gordelroos
Bij gordelroos heb je jeuk, pijn en vlekjes en blaasjes op de huid. De vlekjes, blaasjes, pijn en jeuk zitten meestal maar aan 1 kant van je lichaam, dus aan de linkerkant of aan de rechterkant. Je hebt de klachten bijvoorbeeld aan 1 kant van je borstkas of aan 1 kant van je gezicht. Als de blaasjes weg zijn, kun je op die plek lang pijn houden. Dit is zenuwpijn. Vooral bij ouderen kan de zenuwpijn soms heftig zijn en lang duren.
Iedereen kan gordelroos krijgen. De kans is het grootst als je ouder bent dan 60 jaar. De medische naam voor gordelroos is herpes zoster.
Gordelroos komt door het waterpokken-virus. Je krijgt dit virus meestal al als kind in je lichaam. Je krijgt dan waterpokken. Als de waterpokken over zijn, blijft het virus in je lichaam. Je merkt daar niets van. Soms wordt het virus na jaren weer actief. Dat geeft gordelroos. We weten niet waardoor het virus weer actief wordt.
Als de blaasjes op je bovenlichaam, armen of benen zitten, hoef je er niks aan te doen. Gordelroos gaat dan meestal vanzelf over. Als je wilt, kun je een zalf op de blaasjes smeren. Tegen de pijn kun je paracetamol slikken. Andere pijnstillers kunnen bij gordelroos soms ernstige bijwerkingen geven. Ga dus naar je huisarts als je pijn houdt na gordelroos. Bel direct de huisarts of de huisartsen-spoedpost als je blaasjes in je gezicht hebt of als je een ziekte hebt of medicijnen gebruikt die je afweer veel minder maken
Hygiëne is belangrijk. Was je handen met water en zeep als je de blaasjes hebt aangeraakt.
Er kan namelijk virus uit de blaasjes op je handen zitten. Dit kun je aan andere mensen geven.
Vaccinatie tegen gordelroos kan nuttig zijn voor mensen van 60 jaar en ouder en voor mensen met een lage weerstand. Bijvoorbeeld als je hiv hebt, als je een orgaan van iemand hebt gekregen of bij sommige behandelingen tegen kanker.
Het vaccin werkt zeer goed. Van elke tien gordelroosgevallen kunnen er negen voorkomen worden door vaccinatie. Vaccinatie voorkomt (het opnieuw krijgen van) gordelroos en zenuwpijn maar het is géén behandeling van gordelroos of zenuwpijn. Er zijn 2 prikken nodig. De prikken hebben voordelen en nadelen. Je kunt deze met je huisarts of medisch specialist bespreken. De meeste mensen betalen de prikken zelf. Je huisarts of de GGD kan de prikken geven.