Controleer uw basisverzekering en aanvullende verzekering

In november krijgt u van uw zorgverzekeraar uw zorgpolis voor het nieuwe jaar. Het is belangrijk om deze polis goed te bekijken. Bijvoorbeeld omdat uw zorgbehoefte in 2023 anders wordt. Ook kan de zorgverzekeraar ieder jaar de polisvoorwaarden aanpassen.

Iedereen is verplicht om een basisverzekering af te sluiten. De overheid bepaalt ieder jaar welke zorg deze basisverzekering dekt. Bijvoorbeeld van de huisarts, het ziekenhuis en de apotheek. Alle zorgverzekeraars hebben een acceptatieplicht. Dit betekent dat iedereen overal een basisverzekering kan afsluiten tegen precies dezelfde premie en voorwaarden. Dus ook als je chronisch ziek bent. Maar hiermee is nog niet alles gezegd.

Mensen met een chronische aandoening zullen soms een ‘vaste’ relatie hebben met hun specialist of therapeut. En wie dan graag bij deze behandelaar wil blijven, moet wel goed opletten bij het overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar. Want alleen als de verzekeraar een contract heeft met uw eigen behandelaar, is een “natura-polis” genoeg. Zo niet, dan bent u meer gebaat bij een polis die meer mogelijkheden biedt om zelf een zorgverlener te kiezen (zoals een “restitutiepolis”).

Een aanvullende verzekering is een verzekering voor zorg die niet in de basisverzekering zit. Bijvoorbeeld voor brillen, lenzen, tandarts boven 18 jaar en alternatieve geneeswijzen. Of voor meer fysiotherapie dan het basispakket vergoedt. Een aanvullende verzekering is niet verplicht.

Over het algemeen hebben ouderen en chronisch zieken meer zorg nodig dan jongeren. Door ouderdomskwalen of pijnlijke gewrichten, bijvoorbeeld bij reuma,  kunt u meer fysiotherapie, voetzorg, speciale hulpmiddelen of medicijnen nodig hebben. Om niet zelf voor alle kosten op te draaien, is het vaak verstandig om u aanvullend te verzekeren. 

Er zijn grote verschillen  tussen aanvullende zorgverzekeringen dus het is verstandig om ze goed met elkaar te vergelijken, bijvoorbeeld op de website www.independer.nl.  Stap pas over van aanvullende verzekering als u zeker weet dat u door de nieuwe zorgverzekeraar wordt geaccepteerd. Want in tegenstelling tot de basisverzekering hoeven verzekeraars niet iedereen te accepteren voor een aanvullende polis.

De laatste dag dat u uw zorgverzekering kunt opzeggen is 31 december. En dan is de laatste dag om uw nieuwe zorgverzekering af te sluiten 31 januari. Uw nieuwe verzekering gaat dan wel in op 1 januari, met terugwerkende kracht.