Mazelen is een heel besmettelijke ziekte.

Jarenlang kregen de meeste kinderen de mazelenprikken. Dit zorgde ervoor dat deze erg besmettelijke kinderziekte nauwelijks meer voorkwam. De laatste jaren krijgen echter steeds minder  kinderen deze prikken en daarom steekt de ziekte de kop weer op.

Mazelen is een erg besmettelijke kinderziekte. Het begint met verkoudheid, hoesten, rode ogen en koorts. Vaak is de koorts hoog. Na een paar dagen komen er rode vlekken op het gezicht, daarna over het hele lichaam. De huid kan ook jeuken. De koorts kan verdwijnen en da weer hevig terugkomen. Mazelen is besmettelijk vanaf vier dagen voordat de klachten ontstaan tot vier dagen na het begin van de rode uitslag. De ziekte kan ernstiger zijn bij kinderen onder de 5 jaar, bij zwangeren en bij volwassenen die geen prikken tegen mazelen hebben gehad of nooit mazelen hebben gehad. Als je mazelen hebt gehad, kun je het niet nog een keer krijgen. 

Besmette kinderen dragen het virus bij zich in de neus en keel. Door hoesten, praten en niezen komt het virus in de lucht. Andere kinderen kunnen het virus dan inademen en ook besmet raken. Afstand houden helpt niet. Als een besmet kind ergens is geweest, kunnen daar nog 2 uur druppeltjes in de lucht blijven hangen. Het virus kan ook makkelijk worden overgedragen via de handen, bestek, bekers of speelgoed.

Tegen mazelen bestaan geen medicijnen. Paracetamol kan helpen om de klachten wat te verzachten. Er bestaat dus wel een vaccinatie tegen mazelen, de BMR-prik. Deze prik zit sinds 1976 in het Rijksvaccinatieprogramma. BMR is een afkorting van Bof, Mazelen en Rode hond. Kinderen krijgen twee keer een BMR-prik. De eerste prik bij 14 maanden, omdat het dan het beste werkt. Voor die tijd hebben kinderen nog antistoffen van hun moeder. Een herhaalprik volgt bij 9 jaar. Wel of niet vaccineren is en blijft een eigen keus. Om een goede keus te maken, kun je kijken op betrouwbare websites, zoals het Rijksvaccinatieprogramma en Thuisarts.nl. Of praat met iemand van het consultatiebureau.

Bent u of uw kind in de buurt geweest van iemand met mazelen of denkt u dat of uw kind misschien mazelen heeft? Neem dan contact op met uw huisarts.  Ga niet naar de huisartsenpraktijk. Daar kan het virus zich gemakkelijk verspreiden. Als u belt vertelt de doktersassistente wat u kunt doen.