Bewegen is belangrijk bij hart- en vaatziekten

Bewegen is belangrijk bij hart- en vaatziekten

Heeft u een hartaandoening? Dan heeft uw huisarts of specialist waarschijnlijk wel verteld hoe belangrijk voldoende beweging voor u is. Bewegen is dé manier om hart- en vaatziekten tegen te gaan. Zonder beweging treden klachten eerder op en nemen uw mogelijkheden tot lichamelijke activiteiten steeds verder af. Wist u dat dertig minuten per dag bewegen al veel verschil maakt? U krijgt een betere conditie en u voelt zich fitter. U weet hoe u verantwoord kunt bewegen en daardoor voelt u zich zekerder.

Per jaar sterven ongeveer 45.000 mensen aan hart – en vaatziekten (HVZ). Hartrevalidatie vermindert de kans op nieuwe hartproblemen met 50% en de kans op sterfte als gevolg van hartproblemen met 25-30%. Toch volgt nog geen 40% van alle hartpatiënten een hartrevalidatieprogramma. 

Hartrevalidatie is voor iedereen die recent behandeld is aan het hart, ongeacht de leeftijd. Het
programma helpt bij het herstellen na een hartoperatie of een andere behandeling voor het hart.
Tijdens de revalidatie wordt samen met andere revalidanten en specialisten gewerkt aan het herstel en grenzen verkennen en verleggen. De focus ligt niet alleen op lichamelijk herstel, maar ook op psychisch herstel. Hartrevalidatie helpt om het vertrouwen in het lichaam weer terug te krijgen.

Het hartrevalidatieprogramma kan uit veel verschillende onderdelen bestaan: beweging, ontspanning, begeleiding bij een gezonde leefstijl en terugkeer naar werk of andere dagelijkse bezigheden. De fysiotherapeut zal hiervoor een aangepast trainingsschema opstellen en samen werken aan de persoonlijke doelen die van te voren zijn opgesteld.

Een gezonde levensstijl aanleren is één ding, een gezonde levensstijl vasthouden is veel lastiger.
Toch is het heel belangrijk gezond te blijven leven en te blijven bewegen. Veilig bewegen na hartrevalidatie is van essentieel belang om de kans op nieuwe hartproblemen te voorkomen. 

Bewegen heeft veel voordelen , ook voor mensen met een hart- en vaataandoening. Er is een aantal bewezen effecten van bewegen met een hart- en vaataandoening. Bewegen vermindert de kans op verslechtering van de aandoening of een nieuw incident en  vermindert de kans op sterfte aan hart- en vaataandoeningen met 25 – 30%. Het  zorgt voor meer uithoudingsvermogen, helpt om de bloeddruk te verlagen, helpt het cholesterolgehalte (vetten) in het bloed te verbeteren en verkleint de kans op psychische klachten, zoals depressieve symptomen en angsten.

De vergoeding voor fysiotherapie bij patiënten met HVZ, komt vanuit de aanvullende verzekering. Let goed op dat u naast uw basisverzekering een aanvullend pakket afsluit waar fysiotherapie in is opgenomen.