Heeft u last van pijnlijke dikke benen of enkels? Dan heeft u mogelijk last van oedeem (spreek uit: “eudeem”). Oedeem is de Latijnse naam voor verhoogde ophoping van vocht in weefsels. Dit kunt u eenvoudig zelf testen. Druk uw vinger stevig in de huid en haal deze na een tijdje weg. Als er een putje in het been achterblijft, houdt u vocht vast. Dan is er waarschijnlijk sprake van oedeem. Dit kan komen door slechte aderen in uw benen.
Slagaders brengen het bloed van uw hart naar alle lichaamsdelen. Via de aderen stroomt het bloed weer terug naar uw hart. Dit gebeurt door de druk van de kuitspieren op de aderen, de stevigheid van de wand van de aderen en de kleppen in de aderen.
Wordt de wand van de aderen slapper en gaan de kleppen niet meer goed dicht, dan blijft er te veel bloed in de aderen van de benen. De druk in de aderen wordt groter. Daardoor kan er vocht door de wand van de aderen lekken. Er komt meer vocht in uw benen en worden ze dikker.
U heeft meer kans op dikke benen als u weinig loopt en beweegt. Lopen en bewegen helpt de kuitspieren om het bloed weer uit de benen naar boven te pompen. Als u weinig beweegt, gebeurt dit minder goed. Het kan ook komen door een bloedklont in de aderen (trombose) of bij spataderen.
De behandeling van dikke benen bestaat uit een drukverband en lopen en bewegen. Als uw been niet meer dik is, is het belangrijk dat u elastische steunkousen gaat dragen. De steunkousen moeten strak zitten en precies passen. Ze zorgen ervoor dat u niet weer vocht in de benen krijgt. Ook bij het dragen van steunkousen blijft lopen en oefenen van de kuitspieren heel belangrijk. Leg uw benen hoog als u zit. Er zijn helaas geen medicijnen die ervoor zorgen dat uw aderen beter gaan werken.
Lukt het u niet om oefeningen te doen en elk uur een stukje te lopen? Vertel dit aan uw huisarts of praktijkondersteuner. Soms kan een rollator helpen. Ook kan een fysiotherapeut u helpen.
Maak een afspraak met uw huisarts als u dikke onderbenen hebt én ook snel moe en benauwd bent. Dit kan ook duiden op hartproblemen. Maak ook afspraak met uw huisarts als er bij oedeem een wondje zit dat na een week nog niet genezen is.
Als uw onderbeen dik is en ook rood wordt, dan kan er sprake zijn van trombose. Aarzel dan niet om uw huisarts of de huisartsenspoedpost te bellen.