Misschien denkt u wel eens na over het eind van uw leven. Of praat u er over met uw naasten of iemand anders. Als u op tijd met elkaar in gesprek gaat, dan is er nog genoeg tijd, rust en energie om na te denken en door te praten over uw wensen en behoeftes. Het kan eventuele angst en onzekerheid verminderen.
Ook kunt u dan alle vragen bedenken die u voor uw huisarts hebt. Het is de taak van de huisarts om u goed te informeren. Als u bijvoorbeeld een ernstige beroerte krijgt, buiten bewustzijn bent of dementie krijgt, kunt u misschien niet meer goed laten weten wat u wel en niet wilt. Bespreek uw wensen dus op tijd met uw naasten én uw huisarts of specialist. Het geeft rust als u weet dat familie en vrienden om u heen en uw arts weten wat u belangrijk vindt. Zij kunnen u dan de zorg geven die bij u past.
U kunt uw wensen op papier zetten als u wilt. Dit heet een wilsverklaring. U kunt deze zelf maken. U kunt in uw wilsverklaring bijvoorbeeld opschrijven welke behandelingen u wel en niet meer wilt krijgen. Of u wel of niet gereanimeerd wilt worden na een hartstilstand. En of u aan het einde van uw leven nog naar een ziekenhuis wilt of juist niet meer. U kunt noteren wat u wilt als u een ernstige beroerte heeft gehad, erg dement bent geworden of in coma ligt: wilt u dat de artsen er dan alles aan doen om uw leven te verlengen of niet?
Beschrijf ook wie uw vertegenwoordiger is: wie mag medische beslissingen over u nemen als u dat zelf niet meer kunt? U kunt de wilsverklaring samen bespreken met de huisarts en deze kan de verklaring bewaren in uw medische dossier samen met het adres en telefoonnummer van uw vertegenwoordiger.
Er zijn geen regels voor hoe u uw wensen moet opschrijven in een wilsverklaring. Schrijf duidelijk op wat u wilt, in uw eigen woorden. Schrijf het zo op dat er bij de huisarts geen twijfels kunnen ontstaan. Het hoeft geen uitgebreide of ingewikkelde verklaring te zijn, ook taalfouten zijn helemaal niet erg. Het gaat erom dat de verklaring duidelijk van u is en bij u past. Dit doet u door uw naam, handtekening en datum erop te zetten. Dan is uw wilsverklaring meteen geldig. U hoeft dus niet naar een notaris om een officieel document te laten maken.