Zomerkriebels: smeren maar!

Het is officieel nog geen zomer, maar het voelt al wel weken zo! De zon laat zich volop zien. Dit werkt positief op onze gemoedstoestand en is gunstig voor de aanmaak van vitamine D in ons lichaam. We weten echter ook steeds beter dat de zon risico’s met zich meebrengt. Door goede voorzorgsmaatregelen zijn deze echter tot een minimum te beperken.

Zonlicht bestaat uit zichtbaar licht, UVA- en UVB-licht. UVA is vooral verantwoordelijk voor allergische huidreacties (ezelsbruggetje: A van allergie) en huidveroudering. UVB voor het verbranden en bruinkleuren van de huid (B van brand). Beide soorten straling kunnen op den duur huidkanker veroorzaken.

Bij zowel zonneallergie als zonverbranding kunnen rode vlekken, bultjes en blaasjes optreden. Zonneallergie kan echter al ontstaan bij een milde blootstelling aan zonlicht. Het kan op iedere leeftijd plotseling optreden, ook als men voorheen wel goed tegen de zon kon. Vaak treedt het een dag na blootstelling aan zonlicht op, maar soms ook tot vijf dagen later. De bultjes jeuken meestal sterk. Bij zonverbranding is er sprake van een overdosis zonlicht. Klachten als pijn en warmte staan hierbij op de voorgrond.

Voor de hierboven genoemde klachten geldt: voorkomen is beter dan genezen! Bij milde vormen van zonneallergie helpt het om de huid in het voorjaar langzaam aan de zon te laten wennen. Houd er rekening mee dat UVA-licht door glas heen kan gaan. Maak gebruik van een zonnecrème met hoge beschermingsfactor (SPF 50 en later eventueel SPF 30) die ook beschermt tegen UVA-straling. Middelen met UVA-bescherming zijn te herkennen aan “UVA” met een cirkel erom. Breng het middel royaal aan op de huid en herhaal dit elke twee uur. Lotions in sprayvorm zijn gemakkelijk in gebruik, maar hebben niet de voorkeur, omdat ze te dun worden aangebracht. Voor voedingssupplementen is níet bewezen dat zij effectief zijn tegen zonneallergie.

Bepaalde medicijnen verhogen de gevoeligheid voor de zon. Via uw apotheek kunt u nagaan of u dit soort medicijnen gebruikt. Bedenkt u zich verder dat de zonkracht tussen 11.00 en 15.00 uur het sterkst is. U kunt de zon tussen deze tijden het beste mijden als u hiervoor gevoelig bent.

Mocht u ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch een zonneallergie ontwikkelen of verbranden, probeer de huid dan te koelen met natte doeken of een lotion. Bij ernstige jeuk zouden crèmes gebruikt kunnen worden die de huisarts kan voorschrijven. De bultjes bij zonneallergie verdwijnen meestal na 7 tot 10 dagen.

Heeft u nog vragen? Op www.thuisarts.nl en www.apotheek.nl is betrouwbare informatie over dit onderwerp te vinden. Of raadpleeg uw eigen apotheek of arts. Fijne zomer!